Kolanjsko polje

Staza ''Kolanjsko polje'' duga je 7.4 km te je idealna za obiteljska pješačenja i druženja, ali i za sve rekreativce. Početak staze se nalazi u Kolanjskom polju te vodi makadamskim putem do bunara „Motišnjak“. 

Od bunara nastavljamo ravno, prateći znakove, te dolazimo do raskrižja na kojem nastavljamo ravno. Ukoliko skrenemo desno, nakon 200 m dolazimo do crkve Sv. Jerolima. Crkva datira sa kraja 15./početka 16. stoljeća, a smjestila se na malom brežuljku u sredini Kolanjskog polja. Po razvalinama starih zidina građenih sa žbukom i po mnoštvu rimske keramike i nekoliko polomljenih stupova pretpostavlja se da je tu bilo rimsko imanje (villa rustica) ili seosko naselje. Nakon obilaska vraćamo se na stazu te nastavljamo prema Kolanjskom blatu – Rogoza. Hodajući makadamskim putem promatramo prirodne ljepote, a i nailazimo na pokoju ovčicu.

Pag outdoor: Kolanjsko polje

Trail staze

Ornitološki rezervat Kolanjsko blato, močvarno stanište je dom raznolikoj vegetaciji i mnogobrojnim vrstama ptica, te idealno mjesto za uzimanje predaha s očaravajućim pogledom na modro more s jedne strane, te zelenom ravnicom i pogledom na Velebit s druge strane.

Od Kolanjskog blata se kružno vraćamo prema početku staze, ali ovaj put nas staza vodi uz brojne suhozide sve do mosta u „Suteskoj“ na kojem je bila sagrađena uskotračna pruga koja je vodila sve do Šimuna, a služila je za prijevoz ugljena.

Nastavljamo ravno te ubrzo dolazimo do kraja puta, prateći znakove skrećemo lijevo i nastavljamo asfaltiranom cestom sve do izvora vode na bunaru s kojega je prolazio vodovod Kolan – Caska, što je ujedno i kraj staze.