Uspon na Sv. Vid

Sv. Vid je najviši vrh otoka Paga (348 m). Na njemu se nalaze ostaci kapele sv. Vida (1348.g.). Sa vrha se pruža nezaboravan pogled na brojne susjedne otoke i veći dio Nacionalnog parka Velebit. (Za uspon na Sv. Vid najčešće se koristi cesta od velikog zavoja na glavnoj cesti iznad Kolana, kroz Kolanjsku dolinu). 

Planinarenje

Kolan – Sv.Vid. - 1h 10 min
Šimuni – Sv.Vid – 1h 15min
Dubrava – Sv-Vid – 45min
Grad Pag – Sv. Vid – 2h 15min

Iz mjesta Kolan, na cesti Pag – Novalja, poći južnim izlazom na potonju cestu i dalje prema Pagu par stotina metara do oštrog zavoja udesno «serpentina».
Odavde se odvaja put prema jugu prateći gornji dio Kolanjskog polja njegovim istočnim rubom. Tim putem ići dok ne završi i dalje stazom u istom pravcu do mjesta gdje ova skreće udesno prema zapadu u dužini od desetak metara presijecajući vršni dio polja.
Dolazi se do «vrata», prolaza između suhozida zagrađenog drvenom preprekom da se spriječi kretanje ovaca sa jedne strane na drugu. Iza «vratiju», nastaviti stazom dalje prema jugu kroz predio Dugaća. Doći do kraja suhozidom ograđenih parcela polja «ogradica» i nastaviti istim pravcem još stotinjak metara kroz golet do većeg kamenog bloka sa desne strane staze gdje je raskršće.
Markacija za Sv. Vid se nastavlja stazom lijevo uzbrdo na istok, pravo na jug vodi markiran staza za mjesto Šimuni, a desno uzbrdo na zapad nemarkirana staza također do Šimuna.
Nakon što se popnemo stazom na istok do zarani i krške goleti prijeći je, te iznad veće lokve po strani od puta dovršiti uspon uz završnu glavicu vrha.
Na vrhu je ruševna crkvica Sv. Vida, triangulacijska oznaka te kutija sa upisnom knjigom i pečatom pored. Na vrhu se nalaze tragovi života starih Ilira – Gradac.