Put Girenice

Ova staza je odličan izbor za kratki izlet biciklom i upoznavanje Kolanjskog krajolika. Staza počinje u Kolanjskom polju te makadamskim putem vodi prema ornitološkom rezervatu Kolanjsko blato – Rogoza. Nastavljamo dalje, prateći znakove, sve do skretanja desno gdje slijedi teški uspon na „Škofinu stagnicu“. S vrha sjeverno se pruža prekrasan pogled na Kolan, zapadno na Gajac a južno na uvalu Girenica.

Biciklističke staze

Slijedi spust (po kojem valja biti oprezan) te put vodi ravno do križanja na kojem skrećemo lijevo. Staza vodi uz suhozide i „ogradice“ u kojima možda naiđete i na pokoju ovčicu koja se odmara u hladovini. Dolazimo do križanja, skrećemo desno, gdje nas očekuje 570 m vožnje po glavnoj cesti. Nakon toga ponovno skrećemo desno, po makadamskoj cesti koja vodi ravno do uvale Girenica. U ljetnim mjesecima svakako treba ponijeti kupaće kostime i zaustaviti se na kupanju. Od uvale nastavljamo ravno uz plažu te pratimo put koji vodi desno i dolazimo do križanja na kojem skrećemo lijevo. Ponovno nas očekuje uspon na „Škofinu stagnicu“ i spust nakon kojeg nastavljamo desno.

Prateći znakove prolazimo uz most u „Suteskoj“ na kojem je bila sagrađena uskotračna pruga koja je vodila sve do Šimuna, a služila je za prijevoz ugljena. Nastavljamo ravno te ubrzo dolazimo do kraja puta, prateći znakove skrećemo lijevo i nastavljamo asfaltiranom cestom sve do izvora vode na bunaru s kojega je prolazio vodovod Kolan – Caska, što je ujedno i kraj staze.

Pag outdoor: Put Girenice