Etnografsku zbirku mjesta Kolan osnovao je 1978. godine KUD Bartul Kašić. Zbirka se sastoji od raznih predmeta kojima se prikazuje svakodnevica ovog malog mjesta, a njen postav, konceptualno podijeljen u dva dijela – konobu i kućanstvo, pripovijeda o životu i radu Kolanjki i Kolanjaca.

Poljodjelstvo je, s posebnim naglaskom na vinogradarstvo, bilo od velike važnosti za Kolan. Kolan je jedino zeleno mjesto sjevernog dijela otoka Paga. No, najveće je blago ipak bila ovca i ovčarstvo. Ona je hranila otočane mlijekom, sirom i mesom, te ih oblačila i grijala vunom.

Trenutni postav progovara o važnosti plodne zemlje i ovce, ali progovara i o radu. Prikazom oraćih sprava, raznih alata u poljodjelstvu kao i alata vezanih uz vinogradarstvo, dobiva se uvid u povezanost zajednice sa poljem. Prikazom kućanstva pripovijeda se o vrijednosti ovce i vune te važnosti kontinuiranog rada koji, u surovim uvjetima otoka Paga, ima životnu važnost.

Ova je zbirka pokušaj prikaza ukupnosti života Kolana i njegovih mještana, iako je u najvećoj mjeri izraz ljubavi prema vlastitom domu, zajednici i mjestu življenja onih koji su je pokrenuli krajem prošlog stoljeća, a pokreću je i danas.

Adresa: Bartula Kašića 10, 23251 Kolan

Broj telefona: +385 (0) 23 698 290

Email: etnografska.zbirka@visitkolan.hr

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak 08:00 – 15:00