Otok Pag obiluje prirodnim ljepotama, ali ga i blizina nacionalnih parkova čine privlačnim odredištem.
Na našem području, svakako Vam savjetujemo posjete siranama u Kolanu kako biste sa sobom odnijeli okus Kolana u komadu sira po kojem smo poznati diljem svijeta, a u sirani Gligora možete i obići proces proizvodnje i na kraju degustirati sireve.

Okruženje

Nadalje, svakako se morate popeti na najviši vrh otoka Paga Sv. Vid koji je stazom od Kolana udaljen tek 1 sat i 15 min, pa obići ornitološki rezervat Kolanjsko blato - Rogoza, važno europsko stanište ptica. Bilo da ste ljubitelj avanture, jednodnevnih izleta do obližnjih otoka, krstarenja po Paškom zaljevu, zabave na party brodovima, ili želite posjetiti nacionalne parkove u blizini, obratite se našim lokalnim turističkim agencijama koje će za Vas izabrati najbolje.

Sirana Gligora

Sirana Gligora otvorena je za individualne i grupne posjete veći dio godine, bez prethodne najave. Osim obilaska sirane možete posjetiti kušaonicu sireva koja se nalazi na katu sirane Gligora te nudi razne menije sa selekcioniranim Gligora sirevima. Turistički obilasci Sirane. Za sve upite i dogovore obratite se na visit@gligora.com .

Grad Pag

Grad Pag je grad čipke jer je to jedino mjesto gdje se šije paška čipka. UNESCO je pašku čipku stavio na svoj popis nematerijalne svjetske kulturne baštine, te svakako posjetite Galeriju paške čipke koja se nalazi na glavnom gradskom trgu. Jednom kada ste u Pagu posjetite još i crkvu Marijina uznesenja, kulu Skrivanat, Muzej soli, Stari grad Pag te Benediktinski samostan gdje obavezno morate probati baškotin, čija je receptura strogo čuvana (više informacija na www.tzgpag.hr).

Grad Novalja

Grad Novalja je od Općine Kolan udaljen svega 15 min vožnje te je najnaseljenije mjesto na otoku Pagu. U Novalji možete posjetiti antički vodovod, Gradski muzej, Paški trokut, a u obližnjem mjestu Lun, svakako posjetite Vrtove Lunjskih maslina. Zbog svoje neposredne blizine popularnoj party plaži Zrće, Novalja je atraktivna destinacija za mlađe naraštaje (više informacija na www.visitnovalja.hr).

Općina Povljana

Povljana je smještena na južnoj strani otoka Paga, te je dobro zaštićena od snažnih vjetrova bure i juga. U Povljani možete razgledati dva ornitološka rezervata Veliko i Malo blato, ljekovito blato Segal, kao i otići na vidikovac Panos kako biste fotografirali ljepote koje Vas okružuju. (više informacija na www.visitpovljana.eu) .

Grad Zadar

Grad Zadar je kulturno i povijesno središte naše Zadarske županije. Svega 45 min udaljeno od Općine Kolan, grad Zadar je vrijedan Vašeg posjeta. Brojni povijesni spomenici, prekrasne crkve, stare zidine i izleti na obližnje otoke učiniti će Vaš boravak u našem kraju još nezaboravnijim.(više informacija na www.zadartravel.hr).

Prirodne ljepote u blizini

U blizini su otoci Silba i Olib, Rab, Lošinj kao i nacionalni parkovi Kornati, Paklenica, Krka, Plitvička jezera i Sjeverni Velebit. Na otoke Silbu i Olib se organiziraju svakodnevni izleti iz Mandri, dok na Rab vozi katamaran iz Novalje. Nacionalne parkove možete posjetiti u vlastitom aranžmanu ili izabrati organizirani izlet u jednoj od turističkih agencija.