Jeste li znali da je za proizvodnju jednog paškog sira potrebno 14 litara ovčjeg mlijeka? U Kolanu se sirevi tradicionalno proizvode po obiteljskim receptima koji se prenose s koljena na koljeno. Kvaliteta paškog sira nadaleko je cijenjena, što dokazuju sva priznanja, ali i domaće i međunarodne nagrade, te Zaštićena oznaka izvornosti. Na području općine Kolan registrirana su 64 proizvođača obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i dvije mljekare, a svi oni svoje proizvode predstavljaju na smotri koja se svake godine održava posljednjeg petka u kolovozu u Kolanu. Ova manifestacija okuplja brojne proizvođače sireva s cijelog otoka, kao i proizvođače ostalih proizvoda, poput pršuta, meda, ulja i suvenira, iz Zadarske županije. Festival je prilika za sve posjetitelje, domaće i strane, da upoznaju bogatu gastronomsku ponudu, ali i kulturnu baštinu i tradiciju cijelog otoka Paga. Ako ste ljubitelj visokokvalitetnog paškog sira i želite kušati sve na jednom mjestu – posjetite feštu od sira i uvjerite se sami!